Tips om makkelijk energie te besparen in huis

In de winter is het extra belangrijk om energie te besparen. Hieronder geven we je een aantal tips die je makkelijk kunt toepassen om energie te besparen in huis:

1. Zorg ervoor dat je ramen en deuren goed dichtzitten. Er kan namelijk veel warmte verloren gaan als er kieren of openingen zijn.
2. Zet vloerverwarming wat lager, dit bespaart energie en is ook beter voor je gezondheid. 3. Gebruik een elektrische deken of kruik om in bed te warmen in plaats van de verwarming hoger te zetten. 4. Investeer in isolatie, dit is misschien wat duurder maar op termijn bespaar je hiermee flink op je energierekening. 5. Gebruik spullen zoals oven, wasmachine en vaatwasser op momenten dat er minder stroom wordt verbruikt door andere huishoudelijke apparaten, bijvoorbeeld ’s avonds of ’s ochtends vroeg.

Energie besparen in de zomer

In de zomer is het belangrijk om energie te besparen. Hier zijn een aantal tips:

– Gebruik je airconditioning minder vaak. Opwarmen kost meer energie dan afkoeling.

– Zet je verwarming uit als je er niet bent, of draai hem in ieder geval lager. Een thermostaat kan hierbij helpen.

– Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke lichtinval in huis, door bijvoorbeeld gordijnen open te laten.

– Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is, zodat er zo weinig mogelijk warmte naar binnen of naar buiten kan.

Energie besparen op kantoor

Een groot deel van ons leven brengen we door op kantoor. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe we hier zo energiezuinig mogelijk kunnen zijn. Hier volgen enkele tips:

-Zorg ervoor dat je verwarming niet te hoog staat. Een temperatuur van 19 à 20°C is al voldoende.
-Laat je computers ’s nachts uit of in stand-by modus gaan. Dit bespaart stroom en verlengt de levensduur van het toestel.
-Gebruik daglicht zoveel mogelijk in plaats van kunstlicht. Open de gordijnen of jaloezieën tijdens je werkuren en zet verlichting aan wanneer het echt nodig is.
-Kies bij de aankoop van nieuwe toestellen voor energiezuinige modellen (zoals led lampen).

Hoe kun je het beste je verwarming instellen?

De ideale temperatuur voor verwarming hangt af van je activiteiten en persoonlijke voorkeuren. Maar een goede ruimtetemperatuur om energie te besparen is 18-21 graden. Als je het koud hebt, kun je een trui of deken aantrekken in plaats van de thermostaat hoger te zetten. Hierdoor bespaar je tot 10% op je jaarlijkse energierekening.

Kies ‘nachtprogramma’ of ‘vakantieprogramma’ als je weggaat of slaapt, zodat de verwarming minder hard hoeft te werken en je energie bespaart. Als je thuis bent, kun je de thermostaat iets lager zetten en zo nog meer energie besparen – iedere graad lagere temperatuur levert 3% besparing op.

Waar let je op bij het isoleren van je huis?

Wanneer je je huis gaat isoleren, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Zoek eerst uit welke soort isolatie het meest geschikt is voor jouw woning en budget. Daarnaast kun je ook kijken naar de R-waarde van verschillende soorten isolatiematerialen. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie!

Hoe gebruik je daglicht optimaal?

In de zomer is het gemakkelijk om daglicht optimaal te gebruiken, want dan is het grootste deel van de dag lichter. In de winter kan dat een uitdaging zijn, want dan is het korter licht buiten. Maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je huis in de winter net zo goed verlicht wordt door daglicht als in de zomer:

– Zorg ervoor dat je ramen schoon zijn. Als er vuil of stof op je ramen is, dan kan het licht minder makkelijk naar binnen komen. Dus maak regelmatig je ramen schoon en laat ze open staan wanneer er veel licht buiten is.

– Gebruik lichtdoorlatende gordijnen of jaloezieën. Deze laten meer licht door dan normale gordijnen en helpen dus om je huis beter te verlichten met daglicht.

– Zet meubels niet voor je ramen. Als je bank of eettafel voor het raam staan, dan kan het licht niet goed naar binnen komen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen je meubels en de ramen, zodat het licht goed naar binnen kan komen.

– Maak gebruik van spiegels. Als je een spiegel in je huis hebt staan, dan reflecteert het licht en maakt het je huis lichter. Hang een spiegel op in een donkere hoek of zet hem naast een raam, zodat het licht optimaal benut wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *